Happy Days Zoetermeer

Zoek de verschillen: de drie- of de vierkapper

10 februari 2022 | Nieuws | Mirjam van den Bos

In deze laatste fase zien we de drie- en vierkappers weer terug. Vergelijkbare woningtypes, maar welke moet je nou kiezen? Wat zijn de verschillen en wat merk je daar binnen van? Eerlijk gezegd: heel weinig. De verschillen zitten vooral in de architectuur aan de buitenkant. Dus kies vooral wat je mooi vindt. Om jou het kiezen makkelijk te maken, hebben we hieronder de verschillen voor je op een rijtje gezet. Kun jij je tijd besteden aan een fijne wandeling in de frisse buitenlucht en de boel in gedachten vast inrichten.

Indeling begane grond hoek- of tussenwoning

Het belangrijkste verschil tussen de drie- en vierkappers zit in een hoek- of tussenwoning. Bij de hoekwoning zit de entree aan de zijkant. De hal verdeelt de woning zo in een duidelijke voor- en achterkant. Bij de tussenwoning kom je via de veranda bij je voordeur. Daar zit de hal dus aan de voorkant van het huis. Hierdoor heb je een meer aaneengesloten leefruimte van de keuken en de woonkamer. Deze verschillen gelden zowel voor de drie- als de vierkapper.

Bij de tussenwoningen zit er één in het oog springend verschil in de plattegrond: de hal bij de vierkapper is breder dan bij de driekapper. Dat betekent automatisch ook, dat bij de driekapper de keuken breder is.

Deuren en ramen

Wat de ramen en deuren betreft spelen de verschillen zich vooral op de begane grond af. De driekapper heeft dubbele openslaande deuren naar de achtertuin. De vierkapper heeft een enkele deur, en een extra groot raam. Een schuifpui wordt bij beide woningen als optie aangeboden.

Bij de vierkapper hebben drie van de vier woningen een fraaie dakkapel wat een speels effect geeft op de verdieping.

Uiterlijk veranda

De veranda’s van beide woningen zijn qua afmeting hetzelfde. Het verschil zit ‘m in het uiterlijk. Waar de driekapper een hoger is en horizontale balken heeft, is de vrije hoogte van de veranda van de vierkapper minder groot. Bij beiden heeft dat zonwerend effect. Prettig op hete dagen. En bekijk ook eens de verschillen aan de zijkant en bij de scheiding tussen de woningen.

Indeling 1e verdieping

Op de eerste verdieping zijn er verschillen in de indeling van de slaapkamers. Bij de vierkapper zit de grootste slaapkamer aan de voorkant (kant veranda). Bij de driekapper zit de grootste kamer aan de achterkant van de woning (tuinzijde). Bij de driekapper heeft de tussenwoning ook aan de voorkant een ruimte slaapkamer vanwege de dakkapel die woningbreed is. De posities en grootte van de ramen verschillen dus. De badkamer is qua positie en grootte bij de driekapper precies hetzelfde als bij de vierkapper.

Zolder

De zolderverdieping van alle drie- en vierkappers zijn qua indeling hetzelfde. Én naar eigen wens in te vullen. Een speelparadijs voor de kids of kantoor aan huis? Het kan allemaal (alhoewel die twee combineren misschien niet zo’n goed idee is). Let wel op dat de tussenwoning standaard geen dakraam heeft op zolder. Deze wordt wel aangeboden als optie.

Bekijk het ook eens op de inspiratieplattegronden van de Driekapper en de Vierkapper waarin ook verschillende opties zijn verwerkt.

 

Zoekvenster sluiten